Zadbaj o siebie z Purella Superfoods

Superfoods to naturalne produkty, w 100% pochodzenia roślinnego, o unikalnych wartościach odżywczych, posiadające wysoką zawartość witamin i składników mineralnych, które pozytywnie wpływają na ludzkie zdrowie. Super żywność, którą oferujemy, pochodzi z różnych rejonów świata. Wyszukujemy i sprowadzamy tylko certyfikowane produkty. Superfood w naszym sklepie to po prostu naturalne nasiona oraz owoce w postaci suszonej lub sproszkowanej. Zobacz, jakie super produkty u nas dostaniesz.

Superfood — ważny element zdrowego odżywiania

Marka Purella Superfoods oferuje kilkanaście różnych superfood, m.in.: nasiona chia, miechunkę peruwiańską, jagody goji, jagody acai czy surowe kakao. Wszystkie w praktycznych, zamykanych torebkach, ułatwiających przechowywanie. Superfoods można stosować jako dodatek do: płatków, koktajli owocowych lub warzywnych, sałatek czy napojów. Już jedna porcja superfood stanowi cenne uzupełnienie codziennej diety. Każdy z nich ma określoną, wiodącą funkcję, a tym samym dobroczynne działanie na ludzki organizm. 

Jakie właściwości wykazują superfood dostępne na Purella.pl?

Superfood to produkty, które nie tylko dodają walorów smakowych naszym posiłkom, ale przede wszystkim uzupełniają je o wartości odżywcze. Ich korzystne działanie na organizm podzieliliśmy na kilka istotnych grup. Po pierwsze, superfood mogą wpływać na odporność organizmu. Takie właściwości ma czarnuszka, camu-camu, jagody goji czy ekstrakt z liści oliwki. Takie działanie mają też imbir i kurkuma, wykorzystane w szocie Odporność i zioła wykorzystane w mieszance ziół na odporność. W funkcjonowaniu układu odpornościowego pomaga też żelazo, które jest zawarte w Supermusli Odporność.

Superfood mogą również dodawać energii. Dobrym przykładem są tu takie produkty jak guarana, maca czy mieszanka ziół na energię. A jakie właściwości mają superfood, jeśli chodzi o wpływ na układ pokarmowy? Mogą być źródłem prebiotyku (jak baobab), wspomagać trawienie (jak len mielony, kurkuma czy komosa ryżowa) i wspomagać odchudzanie (jak jagody acai). Mają też dobry wpływ na metabolizm (na przykład ekstrakt z jagód acai) i redukcję stresu (ekstrakt z ashwagandy).

Kto powinien włączyć superfood do swojej codziennej diety? 

Superfood będzie korzystne w diecie każdego z nas. Wartości odżywcze i właściwości tych produktów docenią osoby, które starają się zdrowo jeść, bo wiedzą, że wiąże się to z dobrym zdrowiem i lepszym samopoczuciem. Szczególną rolę superfood odgrywają w diecie osób aktywnych. Chodzi tu nie tylko o osoby aktywne fizycznie, na przykład uprawiające sport, które mogą zwrócić szczególną uwagę na produkty dodające energii, witalności i siły. Super żywność jest równie ważna dla osób aktywnych umysłowo, pracujących kreatywnie czy potrzebujących dużego skupienia uwagi. Mogą one sięgnąć po superfood wspomagające koncentrację, na przykład surowe ziarna kakao. Żywność tego typu to również dobry wybór dla osób chcących popracować nad wsparciem układu odpornościowego i trawiennego. Szeroki wybór superfood o takich właściwościach może być w tym bardzo pomocny.

Jak wykorzystać superfoods w kuchni? 

Zdarza się, że nazwy superfoods brzmią dla nas dość obco i zastanawiamy się, jak wykorzystać te produkty. Wiemy, że maca, miechunka czy chlorella mają wartościowe właściwości, ale nie do końca wiemy, co zrobić z nimi w kuchni. Super żywność jest dobrym dodatkiem do deserów i dań na słodko. Do owsianki, koktajlu czy wypieków może być dodany na przykład baobab, jagody camu-camu, nasiona chia, guarana, jagody acai. Wybór jest naprawdę duży, a superżywność doda tym potrawom smaku i wartości odżywczych.

Superfoods to też dodatki do dań wytrawnych. Czarnuszka wzbogaci smak zupy i twarogu, jest też smacznym dodatkiem do kanapek i dań na słono. Kurkuma nadaje się do wielu dań głównych, szczególnie warto dodawać ją do zup, którym oprócz aromatu doda pięknego koloru. Produkty takie jak guarana i maca mogą być dodawane do kawy, a surowe kakao jest pysznym dodatkiem do lodów. Wiele rodzajów superżywności może też wzbogacić sałatkę. Sprawdzają się do tego szczególnie owoce morwy białej i miechunki peruwiańskiej, komosa biała, jagody goji i baobab w proszku.