Życiodajny chleb z samych ziaren

Dowiedz się więcej
arrow
Anna Starmach
Anna Starmach

To nie jest taki zwykły chleb – może posłużyć zarówno do kanapki lub jako samodzielna przekąska. Nieziemsko chrrrrupiący chlebek :)

– Ania Starmach

Składniki

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki SIEMIENIA LNIANEGO PURELLA
  • po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
  • 5 łyżek BŁONNIKA WITALNEGO
  • po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
  • ½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
  • ½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 400 ml wody

Przygotowanie

  1. Orzechy grubo posiekaj.
  2. Wszystkie składniki umieść w misce, zalej wodą, odstaw na 30 minut.
  3. Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej namoczone ziarna, odstaw na dwie godziny.
  4. Po tym czasie masę chlebową umieść w piekarniku o rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz 25 minut.
  5. Po tym czasie wyciągnij z foremki i piecz dalej około 35-40 minut.
  6. Po upieczeniu całkowicie ostudź. Chleb smakuje najlepiej następnego dnia (wtedy też najmniej się kruszy). Zachowuje świeżość nawet do tygodnia!
time
time

Purella superfoods

Potrzebne do przepisu

Inne przepisy

Newsletter

Bądź z nami na bieżąco. Otrzymuj zniżki i vouchery.