Błonnik + Omega 3 i 6

Babka płesznik + babka jajowata

Trawienie
Błonnik + Omega 3 i 6
Dowiedz się więcej
arrow

Babka płesznik

Dla wegan i diabetyków

Babka płesznik (Plantago psyllium) nazywa również babką afrykańską należy do rodziny babkowatych. Rośnie w północnej Afryce i zachodniej Azji. Uprawiana jest również w Polsce. Do celów leczniczych wykorzystuje się nasiona babki, czyli psylli semen wysuszone w odpowiednich warunkach. 

Dla wegan i diabetyków

Babka jajowata to roślina charakterystyczna dla rejonów mocno nasłonecznionych i wilgotnych. Rośnie więc w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich. Jej uprawy spotkać można również w Indiach, Stanach Zjednoczonych czy Brazylii. Babkę jajowatą wykorzystuje się przede wszystkim w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.


Babka płesznik i babka jajowata od Purella pochodzi od sprawdzonych dostawców z Polski. Jest całkowicie naturalna, bezglutenowa i wolna od GMO. Polecana diabetykom i odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.


Błonnik dla zdrowia Twoich jelit i smukłej sylwetki

Potrzebujesz naturalnego roślinnego środka, który pomoże Ci wyregulować pracę jelit, zlikwiduje zaparcia i ułatwi Ci odchudzanie? Nasiona babki płesznik i babki jajowatej zawierają błonnik rozpuszczalny, który oczyszcza układ trawienny i reguluje częstotliwość wypróżnień. Błonnik daje uczucie sytości, dzięki czemu powstrzymuje niekontrolowane napady głodu. Sprzyja to odchudzaniu. Babka płesznik działa też jak prebiotyk i odżywia dobre bakterie w jelitach.


Babka płesznik w Twojej zdrowej diecie

Babka płesznik w połączeniu z babką jajowatą pomaga uregulować pracę układu trawiennego. Zaleca się ją przy zaparciach, biegunkach, w zespole jelita drażliwego, przy chorobie Crohn’a, przy podwyższonym poziomie cholesterolu i zbyt wysokim stężeniu cukru we krwi.

Nasiona roślin mogą stosować i dzieci, i dorośli ze względu na ich bezpieczeństwo i wysoki stopień tolerancji. Dzieci od 6 do 12 lat powinny wypijać 2-3 razy dziennie ½ łyżeczki nasion zalanych 1-2 szklankami wody. Dzieci powyżej 12. r.ż. spożywają 1 łyżeczkę od 2 do 3 razy dziennie. Przy podwyższonym poziomie cholesterolu przyjmuje się 3 łyżeczki zalane 1-2 szklankami wody od 2 do 3 razy dziennie. Nasiona spożywa się między posiłkami, przynajmniej 1 h przed zażyciem jakichkolwiek leków.

Babka płesznik to codzienne uzupełnienie diety w błonnik. Nasionami możesz posypywać sałatki, dodawać je do zup czy jogurtów.


Tego nie wiedziałaś…

Błonnik pochodzący z babki płesznik jest fermentowany wolniej niż inne rodzaje błonnika. Dzięki temu ogranicza powstawanie gazów i występowanie innych dolegliwości żołądkowych. 

arrow
obniża poziom cholesterolu
arrow
źródło błonnika i białka
arrow
wspomaga działanie układu trawiennego
arrow
zawiera kwasy OMEGA

Życiodajny chleb z samych ziaren

Składniki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki SIEMIENIA LNIANEGO PURELLA
  • po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
  • 5 łyżek BŁONNIKA WITALNEGO
  • po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
  • ½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
  • ½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 400 ml wody
Cały przepis

Nasze surowce