Babka płesznik + babka jajowata | Surowce
BŁONNIK+ BIAŁKO

Babka płesznik + babka jajowata

Trawienie
BŁONNIK+ BIAŁKO
Dowiedz się więcej
arrow

Babka płesznik

Dla wegan i diabetyków

Babka płesznik (Plantago psyllium) nazywa również babką afrykańską należy do rodziny babkowatych. Rośnie w północnej Afryce i zachodniej Azji. Uprawiana jest również w Polsce. Do celów leczniczych wykorzystuje się nasiona babki, czyli psylli semen wysuszone w odpowiednich warunkach. 

Dla wegan i diabetyków

Babka jajowata to roślina charakterystyczna dla rejonów mocno nasłonecznionych i wilgotnych. Rośnie więc w Hiszpanii, na Wyspach Kanaryjskich. Jej uprawy spotkać można również w Indiach, Stanach Zjednoczonych czy Brazylii. Babkę jajowatą wykorzystuje się przede wszystkim w ziołolecznictwie oraz kosmetyce.


Babka płesznik i babka jajowata od Purella pochodzi od sprawdzonych dostawców z Polski. Jest całkowicie naturalna, bezglutenowa. Polecana diabetykom i odpowiednia dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.


Babka płesznik w Twojej zdrowej diecie

Nasiona babki płesznik i babki jajowatej zawierają błonnik pokarmowy.

1 łyżka mieszanki dostarcza prawie 3 g błonnika.

Babka jajowata pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu we krwi oraz wspiera pasaż jelitowy i prawidłowe funkcjonowanie jelit.

Nasiona roślin mogą stosować i dzieci, i dorośli. Możesz posypywać mieszanką sałatki, dodawać je do zup czy jogurtów. Po dodaniu płynu ziarenka pęcznieją, zwiększając swoją objętość.


Tego nie wiedziałaś…

Błonnik pochodzący z babki płesznik jest fermentowany wolniej niż inne rodzaje błonnika. Dzięki temu ogranicza powstawanie gazów i występowanie innych dolegliwości żołądkowych. 

arrow
obniża poziom cholesterolu
arrow
źródło błonnika i białka
arrow
wspomaga działanie układu trawiennego
arrow
zawiera kwasy OMEGA

Życiodajny chleb z samych ziaren

Składniki
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki SIEMIENIA LNIANEGO PURELLA
  • po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
  • 5 łyżek BŁONNIKA WITALNEGO
  • po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
  • ½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
  • ½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
  • 400 ml wody
Cały przepis

Nasze surowce