Wapń + Witamina C

Baobab

Prebiotyk
Wapń + Witamina C
Dowiedz się więcej
arrow

Baobab

Symbol życia

Baobab (Adansonia digitate L.) to symbol życia na kontynencie afrykańskim. Dla rdzennych mieszkańców to gigantyczne drzewo zawsze stanowiło źródło wartościowego pożywienia. Tak jest i dziś. Roślinę wykorzystuje się też do leczenia różnych przypadłości, jak np. infekcji bakteryjnych, biegunki czy wysokiej gorączki. Z drzewa baobabu wytwarza się również ubrania i domowe przedmioty.

Sproszkowany baobab bio od Purella pozyskuje się z wysuszonej pulpy owocowej z organicznych upraw w północno-zachodniej Afryce. Proszek jest naturalnie bezglutenowy, przeznaczony dla wegan i wegetarian. Wolny od GMO, pestycydów i metali ciężkich.

Symbol życia

Baobab to prebiotyk i bogate źródło wapnia

Miewasz bóle brzucha, czujesz się przepełniona lub cierpisz na niestrawność? Przyczyną może być zaburzona flora bakteryjna. W naszej współczesnej diecie zapominamy o jedzeniu warzyw i owoców, które powinny stanowić podstawę zdrowej diety. Brak odpowiednich ilości błonnika sprawia, że Twój układ trawienny przestaje pracować prawidłowo. Sproszkowany baobab jest doskonałym źródłem rozpuszczalnego błonnika. Działa jako naturalny prebiotyk i wspomaga namnażanie dobrych bakterii w jelitach.

Sproszkowany owoc baobabu to również bogate źródło wapnia potrzebnego do utrzymania w dobrym zdrowiu kości i zębów. Roślina dostarczy Ci również znacznych ilości witaminy C oraz witamin z grupy B. Tiamina poprawi funkcjonowanie układu krążenia i układu nerwowego, a witamina B6 zapobiegnie skurczom mięśni i wyreguluje ciśnienie krwi


Sproszkowany baobab w Twojej zdrowej diecie

Proszek z owocowej pulpy smakuje delikatnie słodko i cytrusowo. Możesz dodawać go do koktajli, soków owocowych, owsianki, twarożku czy jogurtu. Możesz dosypać go do placków czy naleśników lub dodać do ciasta. Posypując nim sałatkę, nadasz jej lekko kwaskowatego smaku.


Tego nie wiedziałaś…

Baobab uchodzi w Afryce za drzewo życia. Spożywa się nie tylko jego owoce, ale również młode liście, które przyrządza się podobnie jak szpinak. Pulpę z owoców nazywanych „małpim chlebem” (monkey bread) odsącza się z nadmiaru wody i miesza z różnymi napojami.

Legenda głosi, że drzewo baobabu uważało się za lepsze od innych roślin. Bogowie uznali więc, że trzeba dać mu nauczkę. Posadzili je więc korzeniami do góry, żeby nauczyć drzewo pokory. To dlatego roślina wygląda teraz tak egzotycznie.

arrow
6 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
arrow
6 razy więcej potasu niż banany
arrow
naturalny prebiotyk
arrow
źródło magnezu oraz wapnia i potasu a także żelaza
arrow
2-3 razy więcej wapnia niż mleko

Pancakes

Składniki
  • 100 g płatków owsianych
  • 10 g sproszkowanego BAOBABU PURELLA
  • 3 jajka ekologiczne „0”
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

+

  • CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA do posypania
  • KRUSZONE KAKAO PURELLA do posypania

+

  • masło do smażenia
Cały przepis

Nasze surowce