Camu camu | Surowce
Wapń + Witamina C

Camu camu

Odporność
Wapń + Witamina C
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody Camu Camu

Z dorzecza Amazonki

Korzystne właściwości camu camu (Myrciaria dubia), małych owoców przypominających czereśnie, doceniali już rdzenni mieszkańcy dorzecza Amazonki. Dziś jagody cieszą się dużą popularnością w Japonii.

Sproszkowane camu camu bio Purella pochodzą z organicznych plantacji w Peru. W ich uprawie nie stosuje się pestycydów. OWOCE SĄ WOLNE OD METALI CIĘŻKICH. PROSZEK JEST NATURALNIE BEZGLUTENOWY, ODPOWIEDNI DLA WEGAN I WEGETARIAN.



Z dorzecza Amazonki

Camu camu na odporność i witalność


Camu camu zawiera ogromne ilości witaminy C, już 1 łyżeczka sproszkowanych jagód pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę.

Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania chrząstki, dziąseł, skóry, czy zębów.

Jagody camu camu zawierają wapń oraz żelazo. Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych czy w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni.


Camu camu w Twojej zdrowej diecie

Dzienna porcja camu camu to zaledwie 3 g (1 łyżeczka). Sproszkowane owoce gorzkie w smaku możesz dodać do soku owocowego lub koktajlu. Możesz posypać też nimi domowe lody lub inny deser.


Tego nie wiedziałaś…

Ze względu na swój gorzki i cierpki smak owoców camu camu nie jada się na surowo. Spożywa się je jako suplement diety w postaci proszku.

Proszku z camu camu nie powinny spożywać osoby w trakcie chemioterapii. Ponieważ owoce zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy C, mogą powodować bezsenność, wymioty, utratę apetytu i prowadzić do zatrucia organizmu żelazem (witamina C zwiększa wchłanianie tego pierwiastka).

arrow
40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
arrow
źródło wapnia
arrow
potasu
arrow
żelaza
arrow
cynku

Owocowa Quinoa z camu camu

Składniki
  • pół szklanki KOMOSY RYŻOWEJ Purella
  • 2/3 szklanki ulubionego mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka CAMU CAMU Purella
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka JAGÓD GOJI Purella
  • 2 łyżeczki nasion CHIA Purella
Cały przepis

Nasze surowce