Wapń + Witamina C

Camu camu

Odporność
Wapń + Witamina C
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody Camu Camu

Z dorzecza Amazonki

Korzystne właściwości camu camu (Myrciaria dubia), małych owoców przypominających czereśnie, doceniali już rdzenni mieszkańcy dorzecza Amazonki. Dziś jagody cieszą się dużą popularnością w Japonii.

Sproszkowane camu camu bio Purella pochodzą z organicznych plantacji w Peru. W ich uprawie nie stosuje się pestycydów. Owoce są wolne od GMO i metali ciężkich. Proszek jest naturalnie bezglutenowy, odpowiedni dla wegan i wegetarian.

Z dorzecza Amazonki

Camu camu na odporność i witalność

W 100 g camu camu znajduje się 20-30 razy więcej witaminy C niż w owocach kiwi. Już ½ łyżeczki sproszkowanych jagód pokrywa w 100% dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Dzięki witaminie C zwiększy się produkcja kolagenu, a Twoja skóra będzie wyglądała młodziej. Poczujesz się też pełna energii.

Owoce camu camu zawierają niezbędne aminokwasy. Potrzebujesz ich, m.in. po to żeby prawidłowo funkcjonowały Twoje mięśnie i układ nerwowy (walina, leucyna) czy układ trawienny (seryna).

Chcesz, żeby Twoja skóra pięknie wyglądała, a Twoje stawy były elastyczne? Codziennie zjadaj 1 porcję sproszkowanych owoców camu camu. Jagody zawierają przeciwutleniacze dbające o wygląd skóry i dobre działanie stawów.


Camu camu w Twojej zdrowej diecie

Dzienna porcja camu camu to zaledwie 2 g (½ łyżeczki). Sproszkowane owoce gorzkie w smaku możesz dodać do soku owocowego lub koktajlu. Możesz posypać też nimi domowe lody lub inny deser.


Tego nie wiedziałaś…

Ze względu na swój gorzki i cierpki smak owoców camu camu nie jada się na surowo. Spożywa się je jako suplement diety w postaci proszku.

Proszku z camu camu nie powinny spożywać osoby w trakcie chemioterapii. Ponieważ owoce zawierają bardzo wysokie stężenie witaminy C, mogą powodować bezsenność, wymioty, utratę apetytu i prowadzić do zatrucia organizmu żelazem (witamina C zwiększa wchłanianie tego pierwiastka).

arrow
40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze
arrow
źródło wapnia
arrow
potasu
arrow
żelaza
arrow
cynku

Owocowa Quinoa z camu camu

Składniki
  • pół szklanki KOMOSY RYŻOWEJ Purella
  • 2/3 szklanki ulubionego mleka
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka CAMU CAMU Purella
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki malin (mogą być mrożone)
  • 1 łyżka JAGÓD GOJI Purella
  • 2 łyżeczki nasion CHIA Purella
Cały przepis

Nasze surowce