Chia | Surowce
Błonnik + Omega 3 i 6

Chia

Siła
Błonnik + Omega 3 i 6
Dowiedz się więcej
arrow

Nasiona chia (Salvia hispanica), przypominające swoim wyglądem ziarenka maku, dla Azteków i Majów były ważnym składnikiem ich codziennej diety. W języku Majów słowo „chia” znaczyło „siła”. 

Nasiona chia bio od Purella pochodzą z organicznych upraw w Ameryce Południowej. Nie zawierają pestycydów i metali ciężkich. Naturalnie bezglutenowe nasiona chia są odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej i wegetariańskiej. Są bogatym źródłem błonnika.


Nasiona chia mają moc

I to wielką. Bo zaledwie 2 łyżki dziennie tych nasion (ok. 30 g) dostarczą Ci 11 g błonnika. Zawierają m.in. magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B- tiaminę oraz niacynę. Witaminy te oraz fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Natomiast magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Te malutkie czarne nasiona to źródło kwasów omega 3, 6 i 9 oraz białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Warto podkreślić, że nasiona chia zawierają wysoką zawartość błonnika.


Chia w Twojej zdrowej diecie

Chia to doskonały dodatek do sałatek i wytrawnych potraw. Świetnie smakują też z koktajlami i sokami owocowymi. Przygotujesz z nich zdrową i pożywną przekąskę. Nasiona nie mają charakterystycznego smaku, dlatego dobrze komponują się z różnymi daniami. Dobrze wchłaniają wodę i tłuszcze. Możesz stosować je np. jako zamiennik jajek.


Tego nie wiedziałaś…

Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe. Mogą wchłonąć 12 razy więcej wody niż ważą. Dzięki temu zapobiegają odwodnieniu organizmu. Są szczególnie polecane sportowcom, którzy muszą wytrzymać dłuższy czas bez właściwego nawodnienia.

Z nasion chia możesz przygotować nawet kosmetyki. Maseczka na twarz z namoczonych nasion idealnie nawilży skórę Twojej twarzy.

arrow
3 razy więcej żelaza niż szpinak
arrow
4 więcej selenu niż len
arrow
zwiększa poziom energii
arrow
źródło błonnika
arrow
zawiera wapń

Pudding czekoladowy

Składniki
  • 3 łyżki chia PURELLA
  • 2 łyżki SUROWE KAKAO W PROSZKU PURELLA
  • 1 szklanka mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego lub z nerkowców)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka SUROWEGO KRUSZONEGO KAKAO PURELLA
Cały przepis

Nasze surowce