Chlorella | Surowce
Chlorofil + Witamina A

Chlorella

Oczyszczanie
Chlorofil + Witamina A
Dowiedz się więcej
arrow

Chlorella

Bogactwo Chlorofilu

Chlorella (Chlorella vulgaris) to słodkowodna alga o zielonej barwie. Sproszkowana chlorella od Purella hodowana jest w Korei Południowej. Chlorella jest naturalnie bezglutenowa i odpowiednia dla wegan. 

Bogactwo Chlorofilu

Poznaj chlorellę 

Chlorella znana jest ze swoich właściwości oczyszczających. Pomaga usuwać z organizmu toksyczne produkty przemiany materii. Działa korzystnie na trawienie, wspomaga pracę wątroby. Ta zielona alga to bogactwo chlorofilu. Chlorella zawiera biotynę (witaminę B7), która przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także pomaga zachować zdrowe włosy i skórę. Zawarte w niej białko przyczynia się do zachowania zdrowych kości, wzrostu i utrzymania masy mięśniowej. Jest źródłem witaminy A (beta-karoten), która wpływa na stan błon śluzowych i skóry, pomaga też w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Żelazo obecne w tej sproszkowanej aldze wspomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.


Chlorella w Twojej diecie

Chlorellę możesz dodawać do swojego ulubionego koktajlu, soku owocowego czy warzywnego. Dosyp ją też do ciasta. Algę możesz dodać do zupy typu krem albo do domowego pesto z rukoli lub bazylii.

Chlorella charakteryzuje się dość intensywnym smakiem porównywanym do smaku sushi. Żeby uzyskać zrównoważony smak potrawy, dodaj jej nie więcej niż 3 g, tj. 1 łyżeczkę (np. do koktajlu czy soku).


Tego nie wiedziałaś…

Chlorella charakteryzuje się intensywną, zieloną barwą. Dodanie chlorelli do potrawy może nadać jej zielony odcień, a tym samym ją uatrakcyjnić.

arrow
wysoka zawartość witaminy A
arrow
źródło witaminy B7
arrow
chlorofil
arrow
odpowiednia dla wegan
arrow
naturalnie bezglutenowa

Pyszny koktajl z chlorellą

Składniki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżeczki CHLORELLI Purella
  • sok z dwóch jabłek
  • 1 łyżka JAGÓD GOJI Purella
Cały przepis

Nasze surowce