Niski indeks glikemiczny

Cukier kokosowy

Prebiotyk
Niski indeks glikemiczny
Dowiedz się więcej
arrow

Cukier kokosowy

Zdrowszy zamiennik białego cukru

Cukier kokosowy (z palmy Cocos nucifera) pozyskuje się ze słodkiego soku gromadzącego się w palmie kokosowej.


Wyglądem cukier kokosowy przypomina trzcinowy, ale jego cząsteczki są drobniejsze.

Zdrowszy zamiennik białego cukru

Cukier kokosowy bio od Purella pochodzi z kontrolowanych upraw w Indonezji. Produkt jest wolny od GMO. Nie zawiera konserwantów ani żadnych innych sztucznych dodatków. Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Jest też naturalnie bezglutenowy.


Cukier kokosowy jako alternatywa dla białego kryształu

Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej uznaje się za zdrowszy zamiennik białego cukru. Zawiera on m.in. inulinę, czyli błonnik spowalniający wchłanianie cukrów. W cukrze kokosowym znajdują się śladowe ilości odżywczych pierwiastków, takie jak żelazo, cynk, wapń i potas. Żeby jednak pokryć dzienne zapotrzebowanie na te minerały, musiałabyś codziennie zjadać pół szklanki cukru kokosowego.

Cukier kokosowy jest naturalnym prebiotykiem, co oznacza, że „dokarmia” dobre bakterie w jelitach i sprzyja ich namnażaniu.


Cukier kokosowy w Twojej zdrowej diecie

Choć cukier kokosowy zawiera cenne dla zdrowia pierwiastki, jest tak samo kaloryczny jak tradycyjny biały cukier. W nieco mniejszym stopniu podnosi stężenie cukru we krwi, jednak nadal zawiera fruktozę. A jej nadmiar w diecie prowadzi do otyłości i chorób metabolicznych. Dlatego też cukier kokosowy, podobnie jak i biały kryształ, spożywaj z umiarem. Dzienna dawka cukru w Twojej zdrowej diecie nie powinna przekraczać 6 łyżeczek.

Cukier kokosowy smakiem przypomina cukier brązowy. Nadaje też przygotowywanym deserom lekko orzechowego koloru.


Tego nie wiedziałaś…

Cukier kokosowy w 2014 r. został uznany za słodzik, którego pozyskanie w najmniejszym stopniu wpływa na środowisko. Drzewa zużywają minimalne ilości wody i energii. W cukrze z palmy kokosowej nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Indeks glikemiczny cukru kokosowego znajduje się w przedziale od 35 do 42 IG (w zależności od producenta). Dla porównania – biały cukier ma IG równe 60.

100 g cukru z palmy kokosowej to 375 kcal.

arrow
naturalny prebiotyk
arrow
witaminy z grupy B
arrow
przeciwutleniacz
arrow
niski indeks glikemiczny

Kruche ciasteczka kokosowe

Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
  • 1 żółtko ekologiczne „0”
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA

+

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Cały przepis

Nasze surowce