Cukier kokosowy | Surowce
Niski indeks glikemiczny

Cukier kokosowy

Prebiotyk
Niski indeks glikemiczny
Dowiedz się więcej
arrow

Cukier kokosowy

Zdrowszy zamiennik białego cukru

Cukier kokosowy (z palmy Cocos nucifera) pozyskuje się ze słodkiego soku gromadzącego się w palmie kokosowej.


Wyglądem cukier kokosowy przypomina trzcinowy, ale jego cząsteczki są drobniejsze.

Zdrowszy zamiennik białego cukru

Cukier kokosowy bio od Purella pochodzi z kontrolowanych upraw w Indonezji. Jest odpowiedni dla wegan i wegetarian. Jest też naturalnie bezglutenowy.


Cukier kokosowy jako alternatywa dla białego kryształu

Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej uznaje się za zamiennik, alternatywę dla tradycyjnego białego cukru. Cukier kokosowy zawiera inulinę zwaną naturalnym prebiotykiem.


Cukier kokosowy w Twojej zdrowej diecie

Cukier kokosowy jest tak samo kaloryczny jak tradycyjny biały cukier. W nieco mniejszym stopniu podnosi stężenie cukru we krwi, jednak nadal zawiera fruktozę. Dlatego też cukier kokosowy, podobnie jak i biały kryształ, spożywaj z umiarem. Dzienna dawka cukru w Twojej zdrowej diecie nie powinna przekraczać 6 łyżeczek z wszystkich posiłków.

Cukier kokosowy smakiem przypomina cukier brązowy. Nadaje też przygotowywanym deserom lekko orzechowego koloru.


Tego nie wiedziałaś…

Cukier kokosowy w 2014 r. został uznany za słodzik, którego pozyskanie w najmniejszym stopniu wpływa na środowisko. Drzewa zużywają minimalne ilości wody i energii. W cukrze z palmy kokosowej nie ma żadnych sztucznych dodatków.

Indeks glikemiczny cukru kokosowego znajduje się w przedziale od 35 do 42 IG (w zależności od producenta). Dla porównania – biały cukier ma IG równe 60.

100 g cukru z palmy kokosowej to 375 kcal.

arrow
naturalny prebiotyk
arrow
witaminy z grupy B
arrow
przeciwutleniacz
arrow
niski indeks glikemiczny

Kruche ciasteczka kokosowe

Składniki
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g MĄKI KOKOSOWEJ PURELLA
  • 1 żółtko ekologiczne „0”
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA

+

  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Cały przepis

Nasze surowce