Błonnik + Omega 3 i 6

Czarnuszka

Odporność
Błonnik + Omega 3 i 6
Dowiedz się więcej
arrow

Czarnuszka

Czarny kumin

Aromatyczne i intensywnie czarne nasiona czarnuszki (Nigella sativa) są charakterystyczne dla regionu Środkowego Wschodu.

Od wieków wykorzystywano je jako skuteczny środek leczniczy na wiele chorób, takich jak zapalenie oskrzeli czy biegunkę. Czarny kumin, bo tak nazywa się też czarnuszkę, to smaczna i zdrowa przyprawa w kuchni Bliskiego Wschodu i w kuchni indyjskiej.

Czarny kumin

Czarnuszka bio Purella pochodzi z czystych terenów Indii, a podczas jej zasiewu, uprawy i zbiorów nie stosuje się pestycydów. W ziarnach czarnuszki nie znajdują się żadne szkodniki ani pozostałości innych roślin uprawnych. Czarny kumin jest naturalnie bezglutenowy. 


Poznaj czarnuszkę i jej cudowne właściwości

Już 1 łyżeczka czarnuszki dziennie pokrywa 1/5 dziennego zapotrzebowania na żelazo. Kiedy czujesz stałe zmęczenie, brakuje Ci energii i sił, dodaj czarnuszkę do swojej diety. Dzięki tej przyprawie możesz wyregulować też poziom glukozy we krwi i ochronić się przed chorobami serca (tak działają przeciwutleniacze kwercetyna i tymochinon).

Czarnuszka działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Sięgaj po nią zawsze wtedy, kiedy dopada Cię przeziębienie lub choroba bakteryjna.

Jak każdy superfood i czarnuszka zawiera antyoksydanty obniżające poziom stresu oksydacyjnego. A dzięki temu Ty wolniej się starzejesz i cieszysz się dobrym zdrowiem.


Dodaj czarnuszkę do swojej zdrowej diety

Wystarczy zaledwie szczypta ziaren czarnuszki, żeby potrawa nabrała wyrazistego smaku. Czarny kumin smakuje nieco pikantnie i gorzko. Zanim dodasz go do pieczywa lub dań curry, delikatnie podpraż go na patelni.

Czarnuszkę możesz dodawać również do owsianki, jogurtu czy koktajli. Ziarna wcześniej wymieszaj jednak z miodem.


Tego nie wiedziałaś…

Olej z czarnuszki zmieszany z sokiem z pomarańczy limety stosowany 2 razy dziennie pomaga łagodzić trądzik i zmniejszać przebarwienia. Mieszanka działa też wygładzająco na popękane pięty.

Dawniej czarnuszkę wykorzystywano do łagodzenia stanów zapalnych i podrażnień w jamie ustnej. Żeby wzmocnić dziąsła, trzeba w nie wcierać 2 razy dziennie zsiadłe mleko wymieszane z odrobiną oleju z czarnego kuminu.

arrow
2 x więcej kofeiny niz w kawie
arrow
uodparnia na stres
arrow
naturalny energetyk
arrow
zwiększa refleks
arrow
wspomaga odchudzanie

Lekki Twarożek z warzywami

Składniki
  • 200 g białego sera
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1 pomidor malinowy lub 8-10 koktajlowych
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżeczka CZARNUSZKI PURELLA
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 2 szczypty SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
  • świeżo mielony pieprz
cały przepis

Nasze surowce