Jagody goji | Surowce
Fosfor + niacyna

Jagody goji

Odporność
Fosfor + niacyna
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody goji

BIO

Jagody goji (Lycium barbarum) rosnące na kolcowoju chińskim to roślina obecna w diecie i medycynie azjatyckiej już od ponad 2 tys. lat. Pochodzą z Chin, a w Europie można kupić je w postaci suszonych owoców.

Jagody goji bio od Purella pochodzą z czystych rejonów Tybetu. Owoce nie zawierają metali ciężkich i pestycydów.

BIO

Moc w jagodach goji

Jedząc regularnie jagody goji dostarczasz sobie duże ilości żelaza i fosforu. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a fosfor m.in. pomaga w utrzymaniu zdrowych kości czy zębów. Warto wspomnieć również o zawartych w jagodach witaminach: ryboflawinie (witaminie B2) oraz niacynie (witamina B3). Ryboflawina pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek oraz stanu błon śluzowych. A wspólną cechą witamin z grupy B jest to, że przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Jagody goji charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, niską zawartość tłuszczu oraz są źródłem białka.


Jagody goji w Twojej zdrowej diecie

Jedz je zawsze, kiedy masz ochotę coś przekąsić. Jagody możesz dodać zamiast rodzynek do owsianki lub dosypać je do jogurtu. Ale uważaj z ilością. Dzienna porcja dla osoby dorosłej to nie więcej niż 70 jagódek. Dzieci poniżej 10. r.ż. nie powinny ich zjadać więcej niż 35 sztuk.


Tego nie wiedziałaś…

Według niektórych, jagody goji to źródło młodości i długowieczności. W regionie północnych Chin, gdzie zbiera się te owoce i codziennie się je tam spożywa, żyje 16 razy więcej 100-latków niż w pozostałych częściach kraju.

Choć tak zdrowe, jagody goji też można przedawkować. Zawierają selen, który w zbyt dużych ilościach staje się toksyczny dla wątroby. Owoce mają w sobie też atropinę powodującą nudności, splątanie i zaburzenia widzenia.

arrow
więcej witaminy A niż marchew
arrow
antyoksydant
arrow
kompleksowe źródło białka
arrow
wzmacnia odporność

KASZA JAGLANA Z GOJI

Składniki
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody lub mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 łyżka orzechów pekan
  • 1 łyżka orzechów nerkowców
  • 1 łyżka płatków migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka JAGÓD GOJI PURELLA
  • 1 łyżka miodu
Cały przepis

Nasze surowce