Jagody maqui | Surowce
WAPŃ+ MAGNEZ

Jagody maqui

ANTYOKSYDANTY
WAPŃ+ MAGNEZ
Dowiedz się więcej
arrow

Jagody maqui

Chilijskie super owoce

Jagody maqui (Aristotelia chilensis) rosnące w Chile w celach leczniczych wykorzystywali już Indianie z plemienia Mapucze. Jagody zawierają ogromne ilości przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia, poprawiają wygląd skóry i wspomagają dobre samopoczucie.

Jagody maqui bio od Purella to produkt pochodzący z organicznych upraw w Chile. Proszek powstaje przez zmielenie wysuszonych owoców zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi. Jest naturalnie bezglutenowy, koszerny, odpowiedni dla osób na dietach wegetariańskich i wegańskich.

Chilijskie super owoce

Jagody maqui to bogactwo przeciwutleniaczy (antyoksydantów).

Sproszkowane jagody maqui odznaczają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, nie zawierają też soli.

Zawarty w nich wapń przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Zarówno magnez jak i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Warto wspomnieć o roli obecnej w nich witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Pomaga też w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.


Jagody maqui w Twojej zdrowej diecie

Smaczny jagodowy proszek możesz dodać do koktajlu, soku owocowego, owsianki czy jogurtu. Sproszkowane jagody maqui dobrze komponują się z deserami i wypiekami. Z owoców przygotuj odżywczy napój na bazie roślinnego mleka, wymieszaj je z maślaną lub kefirem.


Tego nie wiedziałaś…

Wojownicy plemienia Mapucze pili sok z owoców maqui, żeby dodać sobie siły i wzmocnić wytrzymałość. Również i dziś w Ameryce Południowej sok z owoców maqui to popularny napój poprawiający siłę, odporność i kondycję.

arrow
źródło żelaza oraz magnezu i potasu
arrow
działa przeciwzapalnie
arrow
źródło przeciwutleniaczy
arrow
zawiera wapń i witaminy z grupy B
arrow
zawiera kwasy OMEGA 3 i 6 oraz 9

Koktajl

Składniki
  • 1 łyżka JAGÓD MAQUI
  • 200 ml mleka roślinnego (kokosowe, migdałowe lub z nerkowców)
  • 1 szklanka owoców leśnych (maliny, borówki - mogą być mrożone)
  • 2 garści młodego szpinaku
  • 1 banan
  • 1 łyżka CHIA PURELLA
  • 1 łyżka jagód goji PURELLA do posypania
Cały przepis

Nasze surowce