Błonnik + Białko

Komosa ryżowa

Trawienie
Błonnik + Białko
Dowiedz się więcej
arrow

Komosa ryżowa

Matka wszystkich ziaren

Komosę ryżową nazywaną przez Inków „matką wszystkich ziaren” uprawiano już ponad 5 tys. lat temu. Quinoę uznaje się za tzw. pseudo zboże. Dzięki saponinom zawartym w roślinie komosa w naturalny sposób broni się przed szkodnikami.

Matka wszystkich ziaren

W jej uprawie nie stosuje się więc środków ochrony roślin. Komosa należy do produktów pełnoziarnistych, bo jej ziaren się nie oczyszcza. Jest też naturalnie bezglutenowa. Idealna w diecie wegańskiej i wegetariańskiej, bo zawiera białko. Po zjedzeniu komosy poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stabilnym poziomie. Dlatego poleca się ją osobom chorym na cukrzycę.

Trójkolorowa komosa ryżowa bio marki Purella pochodzi z czystych regionów Peru. Ziarna charakteryzują się wysoką czystością biologiczną, nie ma w nich śladu pestycydów i metali ciężkich.

Jedz komosę na zdrowie

Jako jedna z niewielu roślin, quinoa zawiera kompletne białko. Dostarczy Ci więc wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów, których Twój organizm sam nie wytworzy. Komosa jest bogata w błonnik, dzięki któremu Twój układ trawienny pracuje prawidłowo, a Ty czujesz się lekko.

Chcesz zapobiec u siebie przewlekłym chorobom i nowotworom? Zamień ryż i ziemniaki na trójkolorową komosę, która zawiera przeciwutleniacze. Jedz też quinoę, żeby uzupełnić witaminy i minerały. To pseudo zboże pokrywa ok. 30% dziennego zapotrzebowania na magnez (ok. 185 g ugotowanej komosy). Dostarcza Ci też żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B, dbając o Twoje dobre samopoczucie i dodając Ci energii.


Komosa ryżowa w Twojej zdrowej diecie

Komosa o subtelnym orzechowym smaku pasuje do wielu dań. Możesz jeść ją zamiast kuskusu, ryżu czy kaszy bulgur. Z komosy przygotuj sałatkę z warzywami lub poranną owsiankę. Możesz ją zapiekać, zrobić z niej krem czekoladowy czy upiec ciasteczka. Przed gotowaniem przelej ziarna wodą, żeby wypłukać z nich gorzkie saponiny.


Tego nie wiedziałaś…

NASA zaproponowała, żeby komosę zawierającą niezbędne aminokwasy, bogatą w minerały i bezglutenową, jedli astronauci w trakcie lotów w kosmos.

W Ameryce Północnej quinoę jada się jako zamiennik ryżu. W miastach Ameryki Południowej takich jak Bogota i La Paz komosę się… pija. Chicha to tradycyjne andyjskie piwo warzone na bazie kukurydzy i komosy.

arrow
fosfor
arrow
kwas foliowy
arrow
2 x więcej wapnia niż mleko
arrow
źródło pełnowartościowego białka
arrow
źródło witamin z grupy B C D E

Proteinowa słatka z komosą ryżową

Składniki
  • 1 duży pieczony burak
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 100 g sera koziego
  • 1 łyżka orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki czarnuszki Purella
  • 40 g komosy ryżowej Purella
  • 1 łyżka oliwy do pieczenia warzyw

Dressing: 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypta soli himalajskiej
  • świeżo mielony pieprz
Cały przepis

Nasze surowce