84 minerały

Sól himalajska

Odpowienik soli kuchennej
84 minerały
Dowiedz się więcej
arrow

Sól himalajska

Element zdrowej diety

Pochodząca z regionu Pendżab w Pakistanie sól himalajska w większości składa się z chlorku sodu. Zawiera jednak śladowe pierwiastki, takie jak potas, magnez i wapń, które nadają jej charakterystyczny różowy odcień.

Sól bio marki Purella pochodzi od sprawdzonych dostawców, a stężenie metali ciężkich i pestycydów, które mogłyby się w niej znajdować, jest zgodne z aktualnymi normami EU. Sól himalajska w przeciwieństwie do stołowej nie zawiera substancji przeciwzbrylających. Uchodzi więc za bardziej naturalną.

Element zdrowej diety

Zamień sól stołową na himalajską

Sól himalajska spożywana w ograniczonych ilościach stanowi element zdrowej diety. Sód, z którego w większości składa się sól, to śladowy pierwiastek niezbędny do prawidłowego działania Twojego organizmu. Po wyczerpującym treningu sama woda nie wystarcza Ci, żeby się dobrze nawodnić? Dodaj do niej szczyptę soli, a szybko przywrócisz równowagę elektrolitową. Dzięki sodowi Twoje mięśnie mogą się kurczyć i rozkurczać.

Pierwiastek zapobiega też nadmiernemu obniżaniu ciśnienia krwi.


Sól himalajska w Twojej zdrowej diecie

Choć bez sodu Twoje ciało nie może dobrze działać, we współczesnej diecie spożywamy go za dużo. Sól jako dobry konserwant i ulepszacz smaku dodaje się nawet do neutralnych i słodkich produktów. Czystą solą himalajską zawierającą dodatkowe istotne dla organizmu pierwiastki możesz zastąpić używaną do tej pory sól stołową. W 1 łyżeczce soli himalajskiej znajduje się mniej sodu (mniej kryształków mieści się na łyżeczce), a sama sól jest bardziej słona niż jodowana. Żeby uzyskać ten sam smak, używasz jej w mniejszych ilościach.

Sól himalajską stosuj tak samo jak kuchenną – przyprawiaj nią codziennie potrawy. Dla utrzymania dobrego zdrowia ogranicz jednak spożywanie soli do 1 łyżeczki dziennie.


Tego nie wiedziałaś…

Sól himalajska zawiera takie pierwiastki jak potas, magnez i wapń. Brakuje w niej jednak jodu, którym wzbogaca się sól stołową. Jod odpowiada za prawidłową pracę tarczycy i prawidłowy metabolizm komórkowy. Jeśli używasz soli himalajskiej, dostarczaj sobie jod z innych źródeł, np. jedząc ryby i algi.

arrow
Sód
arrow
Potas
arrow
Magnez
arrow
fosfor
arrow
Wapń

Sycąca Jajecznica na grzance

Składniki
  • 2 kromki chleba razowego
  • 2 jajka ekologiczne „0”
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka masła do smażenia
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 2 szczypty soli himalajskiej świeżo mielony pieprz
Cały przepis

Nasze surowce