Błonnik + Mangan

Surowe kakao

Redukcja stresu
Błonnik + Mangan
Dowiedz się więcej
arrow

Surowe kakao

Pokarm bogów

Majowie, lud zamieszkujący niegdyś Środkową Amerykę, uważał kakao (Theobroma cacao) za pokarm bogów. Kiedy kakaowy proszek zawitał do Europy, stał się tam prawdziwym hitem i remedium na wiele dolegliwości.

Pokarm bogów

Surowe kakao bio marki Purella pochodzi z kontrolowanych upraw w Peru oraz na Sierra Leone. Jest odpowiednie dla wegan i wegetarian oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest wolne od GMO, metali ciężkich, pestycydów i innych zanieczyszczeń.


Jedz surowe kakao na lepszy nastrój

Odczuwasz spadek nastroju, łatwo się denerwujesz i brak Ci energii? Przyczyną mogą być niedobory magnezu i żelaza. Wystarczy, że w Twojej codziennej diecie pojawi się surowe kakao, a poczujesz się mniej zmęczona i wróci Twój dobry humor. W sproszkowanych ziarnach kakao znajduje się cynk, dzięki któremu wzmocnisz swoją odporność w stanach osłabienia. Cynk pomoże Ci także łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych. Sproszkowane kakao zawiera więcej żelaza niż ta sama porcja wołowiny i więcej cynku niż większość warzyw i ziaren.

Kakao to bogate źródło przeciwutleniaczy, które chronią Twój organizm przed szybkim starzeniem się i zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób. Zawarte w proszku flawonole działają przeciwzapalnie.


Surowe kakao w Twojej zdrowej diecie

Sproszkowane ziarna kakao to doskonały dodatek do owocowych koktajli, deserów na bazie mleka oraz wypieków. Możesz przygotować z niego kakao do picia (przez gotowanie tracisz jednak część wartości odżywczych) lub zrobić domowy budyń.

Nadmiar kakao w diecie może powodować zaparcia. Kakao działa też pobudzająco – możesz śmiało posypać nim poranną kawę, żeby dodać sobie więcej energii.


Tego nie wiedziałaś…

Dla Majów i Azteków ziarna kakao były tak cennym produktem, że służyły im jako pieniądze. 100 ziaren kakao można było wymienić na indyka lub królika.

Odkąd Majowie odkryli kakao, spożywano je głównie w formie napoju. Dopiero kiedy w XVI w. trafiło do Europy zmieniło się jego oblicze. Biskup Juan de Zumàrraga dodał do przepisu cukier i na zawsze odmienił historię czekolady…

Granola

Składniki
Składniki na ok 10 porcji (nadmiar przechowuj w szczelnym pojemniku)
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść morwy białej (suszone owoce) PURELLA
  • 5 suszonych daktyli
  • 6 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 tarte jabłko
  • 2 łyżki oleju koksowego
  • 3 łyżki SUROWEGO KRUSZONEGO KAKAO PURELLA
  • 2 łyżki JAGOD GOJI PURELLA
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
Cały przepis

Nasze surowce