Surowe kakao | Surowce
magnez + żelazo

Surowe kakao

KONCENTRACJA
magnez + żelazo
Dowiedz się więcej
arrow

Surowe kakao

Pokarm bogów

Surowe kakao bio od Purella to ciemnobrązowy proszek, który jest odpowiedni dla wegan oraz naturalnie bezglutenowy. 

Pokarm bogów

Poznaj surowe kakao

Sproszkowane ziarna kakao są źródłem wapnia oraz ryboflawiny (witaminy B2), które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto zawierają znaczącą ilość potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego czy funkcjonowaniu mięśni. Produkt zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego, natomiast nie zawiera cukrów.


Surowe kakao w Twojej diecie

Sproszkowane ziarna kakao to doskonały dodatek do owocowych koktajli, deserów na bazie mleka oraz wypieków. Możesz przygotować z niego kakao do picia (choć obróbka cieplna może pozbawić go części wartościowych składników) lub zrobić domowy budyń.


Tego nie wiedziałaś…

Dla Majów i Azteków ziarna kakao były tak cennym produktem, że służyły im jako środek płatniczy. Przykładowo – 100 ziaren kakao można było wymienić na indyka lub królika. Odkąd Majowie odkryli kakao, spożywano je głównie w formie napoju. Dopiero kiedy w XVI w. kakao trafiło do Europy zmieniło się jego oblicze. Biskup Juan de Zumàrraga dodał do przepisu cukier i na zawsze odmienił historię czekolady…


Granola

Składniki
Składniki na ok 10 porcji (nadmiar przechowuj w szczelnym pojemniku)
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 garść orzechów pekan
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść morwy białej (suszone owoce) PURELLA
  • 5 suszonych daktyli
  • 6 suszonych moreli
  • 6 suszonych śliwek
  • 1 tarte jabłko
  • 2 łyżki oleju koksowego
  • 3 łyżki SUROWEGO KRUSZONEGO KAKAO PURELLA
  • 2 łyżki JAGOD GOJI PURELLA
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
Cały przepis

Nasze surowce