JAGODY GOJI - ODPORNOŚĆ, FOSFOR + NIACYNA
Jagody goji (lycium barbarum) rosnące na kolcowoju chińskim to roślina obecna w diecie azjatyckiej już od ponad 2 tys. lat. Jagody te pochodzą z Chin, a w Europie można kupić je w postaci suszonych owoców.
Jagody goji bio od Purella pochodzą z Tybetu.
Poznaj jagody goji
Jagody goji są źródłem żelaza, które pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz fosforu pomagającego m.in. w utrzymaniu zdrowych kości czy zębów. Warto wspomnieć również o zawartych w jagodach witaminach: ryboflawinie (witaminie B2) oraz niacynie (witamina B3). Ryboflawina pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek oraz stanu błon śluzowych. A wspólną cechą witaminy B2 i B3 jest to, że przyczyniają się one do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Jagody goji charakteryzują się wysoką zawartość błonnika, niską zawartość tłuszczu oraz są źródłem białka.
Jagody goji w Twojej diecie
Jedz je wtedy, kiedy masz ochotę coś przekąsić. Jagody możesz dodać zamiast rodzynek do owsianki lub dosypać je do jogurtu. Możesz przyrządzić z ich udziałem również kaszę czy sałatkę. Ale uważaj z ilością. Dzienna porcja dla osoby dorosłej to 12 g.
Tego nie wiedziałaś…
W regionie północnych Chin, gdzie zbiera się te owoce i codziennie spożywa przez miejscową ludność, żyje 16 razy więcej 100-latków niż w pozostałych częściach kraju.