Superfood – co to jest i jakie ma zalety?
Czy wiesz, że superfoods to prawdziwi superbohaterowie w świecie zdrowego odżywiania? Włącz je do codziennej zbilansowanej diety, a wkrótce zobaczysz efekty. Poczujesz przypływ energii, zwiększy się Twoja odporność, a kondycja wzrośnie. Jeśli dodatkowo nie zapomnisz o aktywności fizycznej, zapewnisz sobie zdrowie na długie lata. Brzmi interesująco? Zatem dowiedz się wszystkiego o superfoods: co to jest, jakie są jego rodzaje i ich zalety.
Co to jest superfoods?
Superfoods to nieprzetworzone produkty żywnościowe naturalnego pochodzenia. Są źródłem witamin i składników mineralnych oraz fitozwiązków, dzięki czemu korzystnie działają na organizm człowieka. Stosowane w codziennej diecie uzupełniają ją m.in. o przeciwutleniacze, błonnik czy potrzebne aminokwasy.
Ich wspólną cechą jest zawartość cennych łatwo przyswajalnych substancji. Tego typu produkty można znaleźć w każdej szerokości geograficznej. Mamy też polskie superfoods!
Najpopularniejsze superfoods — rodzaje
Dużym zainteresowaniem cieszą się egzotyczne produkty pełnowartościowe, np. jagody goji czy nasiona chia, które są sposobem na urozmaicenie codziennych posiłków. Jednak braku popularności nie można zarzucić również polskiej superżywności. Poznaj najbardziej znane superfoods wraz z właściwościami z listy poniżej.
1. Jagody – ten znany polski owoc jest źródłem minerałów, witamin i błonnika. Jego zdolność przeciwutleniająca wpływa na cały organizm, są one źródłem antyoksydantów.
2. Truskawki — ulubiony letni przysmak Polek i Polaków, pyszny i niskokaloryczny, ale to tylko część zalet. Stanowią cenne źródło błonnika, a obecna w nich kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Dodatkowo posiadają pektyny pobudzające pracę jelit i kwasy organiczne regulujące trawienie i przyspieszające przemianę materii. Warto spożywać truskawki regularnie, gdyż zawierają antocyjany.
3. Borówki amerykańskie — mimo nazwy są bardzo popularnym krzewem owocowym w polskich ogrodach oraz szklarniach i dzięki temu dostępne przez cały rok. Ich skład, a więc i właściwości są bardzo podobne do truskawek. Oprócz tego stanowią źródło manganu, który przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego uczestniczącego w przemianach energetycznych organizmu oraz witamin z grupy B, oraz K, C, E i A.
4. Jagody acai — niewielkie, ciemnofioletowe owoce palmy rosnącej na terenie Ameryki Południowej, trafiające do nas w postaci suszonej, sproszkowanej lub soku. Ponad 10-krotnie przewyższają borówki i truskawki w zawartości przeciwutleniaczy. Są również źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, białka, aminokwasów i minerałów, a także witaminy A, C i E oraz z grupy B.
5. Jagody goji — niskoenergetyczne i powstrzymujące głód dzięki dużej zawartości błonnika owoce Goi to bardzo wartościowa przekąska. Są cennym źródłem witaminy A, niacyny i fosforu, a także żelaza, cynku i selenu.
6. Nasiona chia — ich nazwa w języku Majów oznaczała siłę, są źródłem kwasów Omega 3 ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i mózgu. Dodatkowo mają dużą zawartość błonnika, białka, wapnia, żelaza i selenu, a dzięki leptynie zwiększają poziom energii i poprawiają przemianę materii.
7. Komosa ryżowa (quinoa) — naturalnie bezglutenowa, dostarcza żelaza, kwasu foliowego i witamin z grupy B dodając energii i wpływając na dobre samopoczucie. Dostarcza wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów, których organizm sam nie jest w stanie wytworzyć. Jest polecana, bo po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stabilnym poziomie.
8. Surowe nasiona kakao — to prawdziwa bomba mineralna, zawierająca żelazo, fosfor, magnez, cynk, mangan i miedź. Są doskonałą alternatywą dla czekoladowych przekąsek, usuwają uczucie zmęczenia i znużenia, łagodzą stres i poprawiają nastrój.
9. Kurkuma — przyprawa, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby oraz wspomaga trawienie. Jest też bogatym źródłem żelaza i witaminy B6.
10. Miechunka peruwiańska — zawiera antyoksydanty, witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo i fosfor oraz dużą ilość błonnika. Zawiera też beta-karoten, dzięki czemu naturalnie chroni przed promieniowaniem UV.
11. Guarana — doskonale pobudza i poprawia skupienie dzięki zawartości stymulantów jak kofeina, teofilina i teobromina. Przyspiesza też metabolizm.
Superfoods — zalety
Wszystkie naturalne produkty superżywności to źródło antyoksydantów hamujących starzenie się komórek organizmu i rozwój wolnych rodników. Przez to określa się je naturalnymi antybiotykami.
Superfoods są cennym elementem diety, ponieważ uzupełniają niedobory witamin i składników mineralnych. Mają wysoką gęstość odżywczą, czyli dużą ilość wartościowych składników w każdych 100 kaloriach danego produktu.
Jako naturalne składniki są zdrowszą opcją dostarczania organizmowi niezbędnych składników niż suplementy diety w postaci tabletek. Oprócz tego mogą być ciekawym urozmaiceniem dla codziennych posiłków.
Jak stosować superfoods?
Superfoods ma tak wiele zalet, że nie pozostaje nic innego jak jeść je regularnie! A można to robić na wiele sposobów.
Superżywność w postaci proszku to doskonałe dodatki do różnego rodzaju koktajli owocowych czy warzywnych, dzięki którym Twój organizm otrzyma prawdziwą bombę witaminową. Suszone owoce i nasiona dodawaj do sałatek lub innych elementów posiłków. Rodzime i sezonowe produkty najlepiej zaś jedz na surowo jako część pełnowartościowych posiłków.
Pamiętaj, że superfoods to produkty pełnowartościowe, które nawet w niewielkich ilościach są cennym dodatkiem w codziennej diecie.
Superfoods w ofercie sklepu purella.pl
Wiesz już, czym jest superżywność i że warto ją dodać do swojej diety. A gdzie ją znaleźć? Sklep purella.pl to miejsce, w którym zaopatrzysz się w zdrowe produkty na bazie superfood. W ramach naszej marki Purella Superfoods dostępne są:
- Morwa biała suszona bio Superfoods,
- Jagody acai bio Superfoods,
- Jagody goji suszone Superfoods,
- Miechunka peruwiańska bio Superfoods,
- Nasiona chia bio Superfoods,
- Surowe kruszone ziarna kakao Superfoods,
- Sproszkowany baobab bio Superfoods,
- Surowe kakao sproszkowane bio Superfoods,
- Nasiona czarnuszki Superfoods,
- Cukier kokosowy bio Superfoods,
- Jagody camu camu bio Superfoods,
- Guarana bio Superfoods,
- Maca bio Superfoods,
- Białko konopne bio Superfoods,
- Chlorella w proszku Superfoods,
- Kurkuma bio Superfoods,
- Sól himalajska mielona bio Superfoods,
- Len mielony odtłuszczony Superfoods,
- Komosa ryżowa trójkolorowa bio.
Podsumowanie
Superfoods dostarczają wiele cennych składników do organizmu i pomagają utrzymać go w dobrej kondycji. Jeśli dbasz o zdrowie, chcesz mieć szczupłą sylwetkę i dobrą odporność, dołącz je do posiłków. Nie zapominaj jednak o zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej. Tylko dzięki połączeniu tych trzech elementów osiągniesz zamierzone efekty!