CHIA - BŁONNIK + OMEGA 3 i 6
Nasiona chia (salvia hispanica), przypominające swoim wyglądem ziarenka maku, dla azteków i majów były ważnym składnikiem ich codziennej diety. W języku majów słowo „chia” znaczyło „siła”.
Nasiona chia bio od Purella pochodzą z organicznych upraw w Ameryce Południowej. Naturalnie bezglutenowe nasiona chia są odpowiednie dla wegan.
Poznaj nasiona chia
Nasiona chia zawierają m.in. magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B – tiaminę oraz niacynę. Witaminy te oraz fosfor przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Natomiast magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Te malutkie czarne nasiona to źródło kwasów tłuszczowych omega 3, 6 i 9 oraz białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i zdrowych kości. Warto podkreślić, że nasiona chia naturalnie zawierają wysoką zawartość błonnika.
Nasiona chia w Twojej diecie
Chia to doskonały dodatek do sałatek i wytrawnych potraw. Świetnie smakują też z koktajlami i sokami owocowymi. Możesz przygotować z nich pożywną przekąskę. Nasiona nie mają charakterystycznego smaku, dlatego dobrze komponują się z różnymi daniami. Dobrze wchłaniają wodę i tłuszcze. Możesz stosować je np. jako zamiennik jajek.
Tego nie wiedziałaś…
Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe. Mogą wchłonąć 12 razy więcej wody niż ważą.