
MORINGA - WITALNOŚĆ, BŁONNIK + BIAŁKO
Moringa (moringa oleifera) to drzewo określane jako roślina, która nigdy nie umiera. Jest bowiem wyjątkowo odporne na niekorzystne warunki i rośnie nawet na ubogich glebach.
Pochodzi z upraw bio m.in. w Indiach, gdzie stanowi ważne źródło pożywienia.
Poznaj moringę
Moringa zawiera np. miedź, fosfor, niacynę i witaminę C. Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji włosów oraz skóry. Zawarty w niej fosfor, niacyna i witamina C przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego oraz zwiększa przyswajanie żelaza. Sproszkowane liście moringa zawierają wysoką zawartość błonnika oraz białka, które pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej.
Moringa w Twojej diecie
Moringa pasuje do wielu dań. Możesz dosypać 2 łyżeczki tego proszku do naleśników i placków, żeby uzupełnić je wartościowymi składnikami i nadać im ciekawy zielony kolor. Doskonale komponuje się również z sokami owocowymi i warzywnymi. Możesz także posypać nim sałatkę, pieczone warzywa czy risotto.
Tego nie wiedziałaś…
Moringa nie tylko posiada szerokie zastosowanie kulinarne. Z jej nasion można wytłoczyć olej, a z odpowiednio przygotowanej kory tej rośliny można zrobić nawet linę.