Aromatyczne i intensywnie czarne nasiona czarnuszki (nigella sativa) są charakterystyczne dla regionu środkowego wschodu. Czarny kumin, bo tak nazywa się też czarnuszkę, to smaczna przyprawa w kuchni bliskiego wschodu i w kuchni indyjskiej.
Czytaj więcej
Baobab (adansonia digitate l.) to symbol życia na kontynencie afrykańskim. Dla rdzennych mieszkańców to gigantyczne drzewo zawsze stanowiło źródło wartościowego pożywienia. Tak jest i dziś. Z drzewa baobabu wytwarza się również ubrania i domowe przedmioty.
Czytaj więcej
Jagody açai (euterpe oleracea) przypominające wyglądem winogrona o czekoladowo-jagodowym posmaku od zawsze cenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej. Organiczny proszek z jagód açai pochodzących z lasów deszczowych Amazonii otrzymuje się z soku wyciśniętego z owoców.
Czytaj więcej
Guarana (paullinia cupana) to tropikalna jagoda rosnąca w Amazońskich lasach. Jej smaku nie da się z niczym pomylić. Proszek z guarany smakuje gorzko i na jego bazie przygotowuje się w Brazylii napoje orzeźwiające. Organiczny proszek z guarany pozyskuje się z pestek owocu suszonych na słońcu.
Czytaj więcej
Jagody goji (lycium barbarum) rosnące na kolcowoju chińskim to roślina obecna w diecie azjatyckiej już od ponad 2 tys. lat. Jagody te pochodzą z Chin, a w Europie można kupić je w postaci suszonych owoców.
Czytaj więcej
Chlorella (chlorella vulgaris) to słodkowodna alga o zielonej barwie. Chlorella charakteryzuje się intensywną, zieloną barwą. Dodanie chlorelli do potrawy może nadać jej zielony odcień, a tym samym ją uatrakcyjnić.
Czytaj więcej