
JAGODY ACAI - ODCHUDZANIE, POTAS + WITAMINA A
Jagody açai (euterpe oleracea) przypominające wyglądem winogrona o czekoladowo-jagodowym posmaku od zawsze cenili rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej.
Organiczny proszek z jagód açai pochodzących z lasów deszczowych Amazonii otrzymuje się z soku wyciśniętego z owoców. Są odpowiednie dla wegan i naturalnie bezglutenowe.
Poznaj jagody açai
Jagody açai to ciemnofioletowe kuleczki z amazońskiej rośliny. Są one źródłem błonnika. Zawierają niską zawartość soli, są bez dodatku cukru, zawierają jedynie naturalnie występujące cukry. Zawierają wapń, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych oraz żelazo, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Jagody açai w Twojej diecie
Subtelne w smaku sproszkowane jagody açai są doskonałym uzupełnieniem owsianki i koktajlu. Możesz dosypać 1 łyżeczkę do soku owocowego lub warzywnego, a także dodać proszek do ulubionego deseru. Doskonale komponują się z jogurtem, świeżymi i mrożonymi owocami oraz napojem kokosowym i orzechami.
Ze sproszkowanych owoców możesz przygotować też niecodzienną gorącą czekoladę. Do jagód dodaj kakao, mleko, wanilię, cynamon, papryczkę chilli, miód lub syrop z agawy.
Tego nie wiedziałaś…
Açai na tigela (dosłownie: açai w misce) to brazylijska specjalność typowa dla regionu Parà. Na południe od Rio puree z jagód açai wymieszane z bananową pulpą i różnymi sokami owocowymi posypane prażonym musli, świeżymi owocami i polane syropem z guarany serwuje się w barach z sokami.