JAGODY MAQUI - CHILIJSKIE OWOCE
Jagody maqui (aristotelia chilensis) rosnące w Chile wykorzystywali już indianie z plemienia Mapucze.
Jagody maqui bio od Purella to produkt pochodzący z organicznych upraw w Chile. Proszek powstaje przez zmielenie wysuszonych owoców zgodnie z dobrymi praktykami produkcyjnymi. Jest odpowiedni dla wegan.
Poznaj jagody maqui
Sproszkowane jagody maqui odznaczają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego i tym, że nie zawierają soli. Jagody maqui są źródłem wapnia, który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów. Ponadto, zarówno magnez jak i wapń zawarte w tych jagodach pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni. Warto wspomnieć o roli obecnej w nich witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga też w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Jagody maqui w Twojej diecie
Smaczny jagodowy proszek możesz dodać do koktajlu, soku owocowego, owsianki czy jogurtu. Sproszkowane jagody maqui dobrze komponują się z deserami i wypiekami. Możesz też z nich przygotować napój na bazie roślinnego mleka, wymieszaj je z maślanką lub kefirem.
Tego nie wiedziałaś…
Dzięki swojej intensywnie fioletowej barwie często stosowane są do barwienia potraw.