MORWA BIAŁA - REGENRACJA, WAPŃ + WITAMINA B2
Morwa biała
Jagoda mądrości
Świeże owoce morwy białej (morus alba) wyglądem przypominają owoce jeżyn czy malin, choć zdecydowanie różni je barwa i smak. Słodkie suszone owoce morwy białej są doskonałą przekąską zawierającą wysoką zawartość błonnika.
Suszone owoce morwy od Purella pochodzą z ekologicznych upraw w Turcji. Są odpowiednie dla wegan i naturalnie bezglutenowe.
Poznaj owoce morwy białej
Suszone owoce morwy białej są źródłem ryboflawiny, wapnia oraz żelaza. Ryboflawina (witamina B2) to witamina z grupy B o wielu właściwościach m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w utrzymaniu prawidłowego widzenia czy w zachowaniu zdrowej skóry. Ale nie zapominajmy o obecnych w tych owocach składnikach mineralnych, tj. żelazie, które przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz ,wapniu pomagającym w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i enzymów trawiennych czy w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego. Dlatego ten przepyszny owoc poleca się jako przekąskę osobom aktywnie ćwiczącym.
Morwa w Twojej diecie
Karmelowo słodkie i delikatnie ciągnące się owoce morwy to pyszna i naturalna przekąska. Z powodzeniem zastąpi Ci klasyczne cukierki toffi. Te owoce możesz dosypywać do porannej owsianki lub dodawać do wypieków. Możesz spróbować wymieszać je z ziarnami, orzechami, syropem klonowym i cynamonem, żeby przygotować smakowitą granolę. Możesz sięgnąć po nie także wtedy, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Tego nie wiedziałaś…
Drzewo morwy dostosowuje się do panujących warunków pogodowych i rozpoczyna dojrzewanie owoców w najkorzystniejszym dla nich czasie. Kiedy biała morwa – roślina typowa dla Chin została zaszczepiona w Ameryce Północnej, rozpoczął się rozwój przemysłu bawełnianego (liście morwy to przysmak jedwabników).