KRUSZONE KAKAO - MAGNEZ + BŁONNIK
„Pokarm bogów” – tak o kakao mówili niegdyś inkowie. W kulturze majów i azteków ziarna kakao były niezwykle cenne, bowiem stanowiły nawet środek płatniczy.
Kruszone ziarna kakao bio Purella pochodzą z rejonów Peru. Są odpowiednie dla wegan i naturalnie bezglutenowe.
Kruszone ziarno kakao w Twojej diecie
Kruszone ziarna kakao zawierają magnez, który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. A zawarta w nich ryboflawina (witamina B2) pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Garść pokruszonych kakaowych ziaren to również solidna dawka błonnika pokarmowego. Są bez dodatku cukru, zawierają naturalnie występujące cukry.
Tego nie wiedziałaś…
Ziarna kakao były niegdyś bardzo cenne. Aztekowie używali ich jako pieniędzy. Wtedy kieszeń pełna ziaren kakao była jak dziś portfel pełen pieniędzy. Aztekowie śmiało mogli powiedzieć, że pieniądze rosną na drzewach.
Czekolada, którą znali Majowie smakowała zupełnie inaczej niż dzisiejsze kakaowe przekąski. Majowie sporządzali napój z pokruszonych ziaren kakao i papryczek chili. Przelewali „kakao” z jednego kubka do drugiego tak długo, aż pojawiła się na nim pianka i w takiej formie spożywali.