JAGLANA PANNA COTTA Z MIECHUNKĄ PERUWIAŃSKĄ
Ta panna cotta z kaszy jaglanej z pomarańczowym sosem jest wyśmienitym i zdrowym deserem.
– Ania Starmach
Składniki
- 120 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 500 ml ulubionego mleka
- ziarenka z 1 laski wanilii
- szczypta SOLI HIMALAJSKIEJ Purella
Sos:
- sok z 3 pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki MIECHUNKI Purella
Przygotowanie
- Kaszę przepłucz na sicie, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na noc.
- Rano odlej wodę a kaszę umieść w rondelku, dodaj mleko, sól i ziarna wanilii. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Mieszaj często sprawdzając czy kasza nie przywiera do dna rondelka.
- Ugotowaną i ciepłą kaszę zmiksuj w blenderze kielichowym, następnie przełóż do niewielkich kokilek wyłożonych folią spożywczą. Schładzaj w lodówce, najlepiej przez całą noc.
- Sok pomarańczowy umieść w rondelku, podgrzewaj aż zredukuje się do gęstego syropu, wtedy dodaj miód i miechunkę.
- Kokilki z panna cottą wymij z lodówki, odwróć do góry dnem i wyciągnij panna cottę, pozbądź się folii.
- Panna cottę podawaj koniecznie z pysznym sosem (ciepłym lub zimnym).