MAZUREK PEŁEN SUPERFOODÓW
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 50g mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 150 g masła
- 100 g cukru kokosowego
- 1jajko
- szczypta soli himalajskiej
Nadzienie
- 200g g powideł śliwkowych (bez cukru)
- 1 łyżka jagód acai
- garść miechunki
- garść morwy
- garść jagód goji
- garść kruszonego kakako
Przygotowanie
- Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i schładzaj w lodówce przez minimum 35-40 minut
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy (np. Forma na tarte 23-24cm), ponakłuwaj widelcem piecz około 30 minut w temperaturze 175 stopni. Ciasto ostudź
- Powidła przełóż do rondelka, lekko podgrzej, dodaj acai
- Ostudzone ciasto posmaruj powidłami, posyp superfoodami (miechunka, goji, morwa, kruszone kakao) udekoruj świeżą miętą