PROTEINOWA SŁATKA Z KOMOSĄ RYŻOWĄ
Bardzo lubię takie sałatki – treściwe (za co odpowiedzialna jest komosa), wypełnione warzywami, z dodatkiem koziego sera i najlepszym dressingiem.
– Ania Starmach
Składniki
- 1 duży pieczony burak
- 2 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 100 g sera koziego
- 1 łyżka orzeszków piniowych
- 2 łyżeczki czarnuszki Purella
- 40 g komosy ryżowej Purella
- 1 łyżka oliwy do pieczenia warzyw
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypta soli himalajskiej
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w grubsze paski, polej oliwą, włóż na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni
- Komosę gotuj w proporcjach 2:1 około 15-20 minut
- Buraka obierz i pokrój w półplasterki
- Wszystkie składniki dressingu wymieszaj
- Orzeszki piniowe upraż na suchej patelni
- Do miski włóż pokrojone upieczone warzywa, półplasterki buraka, komosę ryżową i dodaj dressing. Całość posyp kruszonym kozim serem, czarnuszką i prażonymi orzeszkami piniowymi