ZIELONE PIERNICZKI
Składniki
SKŁADNIKI NA OK 40 szt
- 300 g mąki pszennej + mąka do podsypywania ciasta podczas wałkowania
- 150 ml miodu
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 1łyżeczka cukru waniliowego
- 1łyżka przyprawy do piernika (w składzie: cynamon, kardamon, imbir, anyż)
- 1 łyżka chlorelli PURELLA
- 1 łyżka moringi PURELLA
Przygotowanie
- Bardzo miękkie masło wymieszaj na stolnicy z mąką, cukrem pudrem i miodem. Dodaj proszek do pieczenia, jajko, przyprawy, moringę i chlorellę.
- Ciasto szybko zagnieć i wsadź do lodówki na min. 30 minut.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj dość grubo – około 0,5 cm (im cieńsze ciasto, tym twardsze pierniczki). Żeby się nie przyklejało do stolnicy podsypuj je mąką. Wykrawaj pierniczki.
- Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10-12 minut.
Opcja z lukrem
Aby przygotować lukier, cukier puder przesiej do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Całość podgrzej. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodaj więcej cukru, jeśli zbyt gesty – soku. Gotowym lukrem dekoruj upieczone pierniczki.