
Dieta detox – dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny
Coraz więcej osób cierpi na powtarzające się bóle głowy, brak energii, problemy jelitowe (wzdęcia oraz zaparcia). Ponadto objawom tym często towarzyszą wypryski, kruche, łamliwe paznokcie, szara cera czy nadmiernie przetłuszczające się włosy i co najważniejsze nadwaga i otyłość. Bardzo często tłumaczymy sobie to tym, że w naszym organizmie gromadzą się substancje toksyczne, powodując szereg dysfunkcji. Czy potrzebny jest nam słynny detoks?
Niewłaściwym sposobem żywienia obciążamy wątrobę i nerki, a to te narządy są odpowiedzialne za oczyszczanie/detoksykację. Dieta detox to dieta wspierająca prace wątroby.
Czym jest detox?
To usuwanie z organizmu toksyn, które nagromadziły się na skutek niewłaściwej diety, zanieczyszczenia powietrza, stosowania używek oraz stresu. A co to jest ta toksyna? Toksyny są substancjami wytwarzanymi przez żywe organizmy, które mają właściwości trujące dla innego organizmu. Patrząc na tę definicję czy faktycznie nasz organizm jest pełen toksyn? Tymczasem nasz organizm poprzez wątrobę i nerki przy pomocy prawidłowej diety bogatej w warzywa sam doskonale się oczyszcza.Stosowanie mono diet i diet eliminacyjnych w większości przypadków skutkuje licznymi niedoborami pokarmowymi, szybką redukcją masy ciała (zwykle jednak jest to ubytek wody i masy mięśniowej na skutek niskiej podaży białka i energii) co prowadzi do szybkiego efektu jojo.
Jedną z najbardziej popularnych diet stosowanych w celu oczyszczenia organizmu z substancji toksycznych jest tak zwana głodówka. Polega na całkowitym wyeliminowaniu lub znaczącym zmniejszeniu przyjmowania pokarmów w ciągu dnia. Z żywieniowego punktu widzenia jest to metoda nie zalecana ze względu na brak możliwości pokrycia zapotrzebowania organizmu na substancje odżywcze. Naukowe podejście do głodówek dopuszcza wstrzymanie się od pokarmów maksymalnie jeden dzień w tygodniu, bez szwanku dla organizmu.
Kolejną często stosowana metodą detoksu jest detoks sokowy. Metoda ta polega na spożywaniu wyłącznie soków owocowych oraz warzywnych przez określony czas. Powyższy sposób żywienia dostarcza znacznych ilości składników mineralnych i witamin, jednak jest niedoborowy w białko, tłuszcz. Może to negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną, a także upośledzać procesy wzrostowe oraz regeneracyjne organizmu. Można pozwolić sobie na taki detoks raz w tygodniu i raczej z zastosowaniem soków warzywnych.
Równie znaną dietą oczyszczającą jest tak zwana dieta jednoskładnikowa, która charakteryzuje się spożyciem jednej grupy produktów bądź jednego produktu np. detoks jaglany. Jednak nie powinna ona trwać dłużej niż trzy dni ze względu na niedobory składników pokarmowych.
KUP PURELLA SUPERFOODS MIX DETOKS
Jaka dieta jest więc najbardziej odpowiednia?
Zamierzony efekt można uzyskać poprzez stosowanie racjonalnie zbilansowanej diety bogatej w warzywa i owoce oraz składniki, które wspomagają pracę wątroby. Detoks warzywny mile widziany. Pozwala on oczyścić jelita i pobudzić je do pracy. A wszystko dzięki błonnikowi i ważnym fitozwiązką. Szczególnie sprawdzają się owoce o barwie fioletowej bogate w polifenole oraz czosnek, cebula, jabłka zawierające kwercetynę. Dieta bogata w kapustę, brokuł i brukselkę może poprawić sprawność naszych enzymów detoksykacji nawet o 37%. Ważne jest, aby połowę warzyw w ciągu dnia stanowiły te w postaci surowej. Dużo błonnika zawierają produkty zbożowe pełnoziarniste, komosa ryżowa, babka płesznik. Stosując dietę warzywno-owocową należy zrobić to z głowa. Po pierwsze nie stosować jej dłużej niż pięć dni i stopniowo, powoli włączać kolejne grupy produktów, aż do racjonalnego żywienia.W celu ‘’detoksykacji’’ organizmu warto stosować różnego rodzaju zioła (mniszek lekarski, łopian, koniczyna czerwona, skrzyp polny, karczoch, fiołek trójbarwny, jeżówka purpurowa, pokrzywa zwyczajna, brzoza, aloes), dodatek cytryny lub mięty do wody. Picie zielonej herbaty także korzystnie wpływa na oczyszczenie organizmu, ma ona działanie przeciwutleniające. Mniej znanymi, jednak równie skutecznymi w detoksykacji są algi- chlorella.
Chlorella jest jednokomórkową algą, która zawiera włóknistą i nietrafioną przez organizm powłokę wewnętrzną dzięki czemu może wiązać zalegające w organizmie szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny. Ponadto uszczelnia ścianki jelit co zapobiega wtórnemu przenikaniu toksyn do organizmu. Chlorella jest szczególnie polecana w przypadku detoksykacji ze złogów rtęci, posiada tez właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Polecam zarówno w proszku jako dodatek do koktajli oraz w tabletkach.
KUP PURELLA SUPERFOODS CHLORELLA
Cytryna jest naładowana antyoksydacyjną witaminą C, która jest świetna dla skóry i do walki z chorobotwórczymi wolnymi rodnikami. Każdy dzień warto zacząć ciepłą wodą z cytryną, którą wypijamy od razu po przebudzeniu. Wspomaga ona metabolizm, oczyszcza organizm i poprawia odporność. Zaleca się również wypijanie na czczo zimnej wody co zwiększa przemianę materii. Jednak ta metoda ma również swój minus- to pierwszy krok do zapalenia gardła.
Sok z kapusty- znany jest ze swoich właściwości oczyszczających (jelita) i odchudzających. Substancje w nim zawarte powodują rozkład tkanki tłuszczowej. Na dodatek kapuściany sok bogaty jest w witaminę C. Połączony z sokiem jabłkowym korzystnie wpływa na florę bakteryjną i pomaga w zaparciach.
Inne pokarmy- jarmuż, pokrzywa, czosnek, buraki, jabłka, grejpfrut, brokuł, kolendra- niezbędne elementy diety.
Chociaż technicznie nie jest to żywność, żaden plan detoksykacji nie byłby kompletny bez regularnego spożywania niezbędnych płynów. Zadbaj o picie wody, zielonej herbaty, koktajli np. Smoothie BeRAW Detox.
Zapraszam również po ciekawe propozycje koktajli do mojej książki „Koktajle do zadań specjalnych”.
Można również skorzystać z pysznych gotowych mieszanek takich jak np. SUPERHERBS Mieszanka ziół Oczyszczanie.
KUP PURELLA SUPERHERBS OCZYSZCZANIE
Po czym poznać, że ‘’dieta detoks’’ działa?
Czujemy się lżej, jesteśmy mniej ospali, zmęczeni, zestresowani, lepiej śpimy, lepiej pracują nasz jelita, mamy lepszy nastrój, przestaje boleć nas głowa i mamy więcej chęci do życia.Warto! Nie taki model żywienia będzie wstępem do zmiany nawyków żywieniowych i racjonalnego żywienia stosowanego przez całe życie.
Bibliografia:
'Detox’: science or sales pitch? Marc Cohen 1 Aust Fam Physician. 2007 Dec;36(12):1009-10.
Antioxidant properties of Taraxacum officinale leaf extract are involved in the protective effect against hepatoxicity induced by acetaminophen in mice. Dirleise Colle 1, Leticia Priscilla Arantes, Priscila Gubert, J Med Food. 2012 Jun;15(6):549-56.
Induction of detoxification enzymes by feeding unblanched Brussels sprouts containing active myrosinase to mice for 2 wkMelissa G Robbins 1, Johanna Hauder, Veronika Somoza J Food Sci. 2010 Aug 1;75(6):H190-9.
Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean womenMi Joung Kim 1, Jung Hyun Hwang 1, Hyun Ji Ko 1Nutr Res. 2015 May;35(5):409-20.
Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidenceA V Klein 1, H Kiat 2 J Hum Nutr Diet. 2015 Dec;28(6):675-86.
Dietary water affects human skin hydration and biomechanicsLídia Palma,1 Liliana Tavares Marques,1 Julia Bujan,2
Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015; 8: 413–421.
Antioxidants in liver healthSael Casas-Grajales 1, Pablo Muriel 1 World J Gastrointest Pharmacol Ther. 2015 Aug 6;6(3):59-72.