
LUCUMA - REGENERACJA, ŻELAZO + CYNK
Lucuma
Złoto inków
Rdzenni mieszkańcy Ameryki Południowej wykorzystywali lucumę (pouteria lucuma) jako pożywienie.
Sproszkowana lucuma bio od Purella pochodzi z ekologicznych upraw w Peru. W jej uprawie nie stosuje się środków ochrony roślin, a proszek pozyskuje się przez wysuszenie owoców i ich zmielenie. Naturalnie słodka lucuma może stanowić zamiennik cukru. Produkt jest odpowiedni dla wegan i naturalnie bezglutenowy.
Poznaj lucumę
Sproszkowany owoc lucumy to źródło cynku i żelaza. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie, z kolei żelazo przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia. Owoc ten zawiera także tiaminę, mangan oraz witaminę C. Charakteryzuje się ponadto wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Lucuma w Twojej diecie
Lucuma smakuje jak toffi z dodatkiem syropu klonowego. Możesz dodawać ją zamiast cukru do deserów, jogurtu, twarożku… Możesz posłodzić nią też owsiankę albo ciasto. Lucumę warto również spróbować jako dodatek do domowych lodów.
Tego nie wiedziałaś…
Dla Peruwiańczyków lucuma jest symbolem płodności. W biedniejszych rejonach Peru owoc stanowi ważny składnik codziennej diety. I chociaż trzeba czekać aż 5 lat, zanim roślina wyda pierwsze owoce, w jednym sezonie może ich mieć nawet 500.