SUROWE KAKAO - KONCENTRACJA, MAGNEZ + ŻELAZO
Surowe kakao
Pokarm bogów
Surowe kakao bio od Purella to ciemnobrązowy proszek, który jest odpowiedni dla wegan oraz naturalnie bezglutenowy.
Poznaj surowe kakao
Sproszkowane ziarna kakao są źródłem wapnia oraz ryboflawiny (witaminy B2), które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto zawierają znaczącą ilość potasu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego czy funkcjonowaniu mięśni. Produkt zawiera wysoką zawartość błonnika pokarmowego, natomiast nie zawiera cukrów.
Surowe kakao w Twojej diecie
Sproszkowane ziarna kakao to doskonały dodatek do owocowych koktajli, deserów na bazie mleka oraz wypieków. Możesz przygotować z niego kakao do picia (choć obróbka cieplna może pozbawić go części wartościowych składników) lub zrobić domowy budyń.
Tego nie wiedziałaś…
Dla Majów i Azteków ziarna kakao były tak cennym produktem, że służyły im jako środek płatniczy. Przykładowo – 100 ziaren kakao można było wymienić na indyka lub królika. Odkąd Majowie odkryli kakao, spożywano je głównie w formie napoju. Dopiero kiedy w XVI w. kakao trafiło do Europy zmieniło się jego oblicze. Biskup Juan de Zumàrraga dodał do przepisu cukier i na zawsze odmienił historię czekolady…