ŻYCIODAJNY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN
To nie jest taki zwykły chleb – może posłużyć zarówno do kanapki lub jako samodzielna przekąska. Nieziemsko chrrrrupiący chlebek :)
– Ania Starmach
Składniki
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- ¾ szklanki SIEMIENIA LNIANEGO PURELLA
- po 1 szklance nasion słonecznika i mieszanych orzechów
- 5 łyżek BŁONNIKA WITALNEGO
- po 2 łyżki pestek dyni i nasion CHIA PURELLA
- ½ łyżki CUKRU KOKOSOWEGO PURELLA
- ½ łyżeczki SOLI HIMALAJSKIEJ PURELLA
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego
- 400 ml wody
Przygotowanie
- Orzechy grubo posiekaj.
- Wszystkie składniki umieść w misce, zalej wodą, odstaw na 30 minut.
- Formę „keksówkę” wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej namoczone ziarna, odstaw na dwie godziny.
- Po tym czasie masę chlebową umieść w piekarniku o rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Piecz 25 minut.
- Po tym czasie wyciągnij z foremki i piecz dalej około 35-40 minut.
- Po upieczeniu całkowicie ostudź. Chleb smakuje najlepiej następnego dnia (wtedy też najmniej się kruszy). Zachowuje świeżość nawet do tygodnia!